piątek, 19 kwietnia 2013

Pasztet sojowy z cebulą

Oto mój debiut - zarówno jeśli chodzi o wpisy na blogu, jak i pieczenie pasztetu. Pasztet wyszedł fantastyczny, więc mam nadzieję, że przepis, z którego korzystałam również zrobi wśród Was furorę. Pasztet zdecydowanie jest tego wart - pyszny, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkiego nakładu finansowego. Każdy student (i nie tylko on) powinien być zadowolony.



SKŁADNIKI:
  • dwie szklanki soi;
  • duża cebula;
  • trzy ząbki czosnku;
  • łyżeczka soli;
  • cztery łyżki mąki ziemniaczanej;
  • pieprz;
  • ewentualnie majeranek lub gotowa mieszanka przypraw do potraw z fasoli;
  • olej.

PRZYGOTOWANIE:

Soję moczymy na noc w wodzie. Następnie gotujemy z dodatkiem soli i czosnkiem około 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu mielimy soję wraz z obraną i pokrojoną cebulą w maszynce do mielenia lub przy użyciu blendera. Dodajemy mąkę, przyprawy oraz tyle oleju, by połączyć wszystkie składniki, dokładnie mieszamy.   Przekładamy masę do blaszki. Pieczemy w piekarniku na sporym ogniu przez ok. pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz