niedziela, 21 kwietnia 2013

Czekoladowy brownie

Brownie stał się moim daniem "imprezowym". Zawsze, gdy ktoś ma urodziny, imieniny lub po prostu szykuje się jakaś impreza - można być pewnym, że brownie zagości na paterze. A że wczoraj były imieniny mojej mamy... musiał być i brownie. 


SKŁADNIKI:
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady;
  • kostka margaryny;
  • 3 jajka;
  • szklanka cukru;
  • szklanka mąki;
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z margaryną. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Żółtka łączymy ze szklanką cukru oraz szklanką mąki. Następnie do masy przelewamy ostudzoną czekoladę z margaryną. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie ciasto kolistymi ruchami. Wylewamy je na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut w 200 st. C. Sprawdzamy, czy ciasto jest dobre wykałaczką. Po ostudzeniu kroimy je w kwadraty. 

Do masy można dodatkowo dodać orzechy, ale i bez nich ciasto jest przepyszne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz